Konut edindirme yardımı ödemeleri temmuzda yapılacak
Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabı-nın tasfiyesi kapsamında hak sahiplerine ödeme takvimi belli oldu. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, hak sahibi listelerinin mayıs sonunda kendilerine iletilmesi halinde, temmuzun ikinci yarısında ödemeleri gerçekleştireceklerini söyledi.
Ödeme takvimi, Ziraat Bankası ve Hazine Müsteşarlığı ile görüşülerek tespit edilecek. KEY kesintilerinin uygulandığı 1987-1995 arasındaki dönemde sistemde tam yer alan, yani 108 ay boyunca adına kesinti yatırılan bir hak sahibi, 308 yeni lira tutarındaki anaparasına karşılık, toplam bin 389 yeni lira alacak. Bu süreden daha az adına kesinti yatırılanlar ise daha az para alacak.
Mevzuata göre hak sahibi listelerinin Resmî Gazete'de, Emlak Konut veya TOKİ'nin internet sitelerinde ilan edilmesi gerekiyor. Ancak Feyzullah Yetgin, vatandaşın Resmî Gazete alması gerekmediğini vurgulayarak, "Ödeme takviminin ilan edilmesinden sonra, vatandaşın en yakın Ziraat Bankası Şubesi'ne gitmesi yeterli olacak. Diğer teknik ayrıntılar çok önemli değil. TC vatandaşlık numaralarına göre ve bu numaraları yoksa sosyal güvenlik numaralarına göre ödeme yapılabilecek. Ödemelerin 10-15 günde tamamlanabileceğini düşünüyoruz." dedi.
Bu arada hak sahibi listelerinin kesinleştirilmesine ilişkin çalışmalar da hızlı şekilde devam ediyor. Tasfiye halindeki Emlak Bankası KEY Birimi tarafından yürütülen çalışmalarda, mevzuattaki 2 aylık süre uzatımının şu aşamada kullanılması öngörülmüyor. Bu durumda, hak sahibi listeleri, bu ay sonunda Emlak GMYO'ya iletilecek. Hak sahibi sayısının 8,5 milyon civarında kesinleşmesi bekleniyor. KEY hesabı kesintilerine 1995 yılı sonunda son verilmesinden itibaren, 1999 yılına kadar Emlak Bankası hesaplarında tutulan ve hesapta biriktiği kabul edilen 395 trilyon liralık tutar karşılığı, Emlak Konut GMYO'ya ayni sermaye olarak gayrimenkul verilmişti. Bu tutar, şirket sermayesinin yaklaşık yüzde 61'ine denk geldiği için, mevzuatta 'nemalandırmaya son verilen tarih' olarak belirlenen tarihteki şirketin net aktif değerinin yüzde 61'i, anapara ve nema ödemesinde kullanılacak.
1 Ocak 1987'de yürürlüğe giren 3320 sayılı kanun uyarınca, 31 Aralık 1995'e kadar işverenler, istihdam ettikleri kişiler için KEY hesabına para yatırmıştı. İşveren kesintileri, 1 Ocak 1996'dan itibaren sıfırlanmıştı. Kişi başına kesinti, 3 bin 500 lira ile başlayıp, en son 80 bin liraya yükseltilirken, sistemde tam olarak katılan kişilerin anaparasının 6 milyon 156 bin TL olduğu ifade edilmişti.
Tarih : 14.05.2008 10:04:35
Okunma : 368
Son 20 Haber
İnternete Vergi İndirimi Geliyor
Garanti'ye 9'uncu Kez En İyi Banka Ödülü
Çin’den Korkmadık, Avrupa’da Büyüdük
Türkiye 2015'te Petrol Ülkesi Olacak
Komşuya Elektrik Satacağız
Nakliyeci Kontak Kapattı
Pierre Cardin'in Yetkili Tek Lisansörü Aydınlı Grup
KEY İçin İnternet Sitesi Kuruldu
Satış Noktasında Tek Ürün Egemenliği Bitti
Dış Ticaret Açığı 6.8 milyar Dolara Çıktı
İş Dünyasına Elektrik Şoku
Hazır Yemekçilere de Fark Verilmeli
100 açıldı, 54 kapandı
1.3 milyon Kişiye İş İmkanı
YKM'nin Yeni Outleti Çengelköy'de
Duravit Tunuslu MTC'nin Yüzde 51'ini Aldı
Elektrik Zammı Faturada Yüzde 40'ı Bulacak
Organik'te Türkiye'ye Önemli Rol
Güven Sigorta, 350 milyon YTL'ye Fransızların
Beş Sektörde Kan KaybıDaha fazla haber »
